30 oktober, 2017

NOLS Wilderness Medicine Sjukvårdskurs

KBK Adventures arbetar nära och stöttar Crossing Latitudes som står värd för NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser i Skandinavien och Europa. Fokus på NOLS sjukvårdskurser  ligger på hur vi tar hand om en skadad person tills hjälp kommer – om vi bestämmer att vi behöver hjälp.

Kolla upp våra kommande kurser HÄR. (ni kommer länkas vidare till vår partner Crossing Latitudes sida)

WFA = Wilderness First Aid 16-24 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WAFA = Wilderness Advanced First Aid 40-46 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WFR = Wilderness First Responder 80 timmar. Undervisas bara på engelska.

WFR-R = Wilderness First Responder Refresher 24 timmar. Undervisas bara på engelska.

WEMT = Wilderness Emergency Medical Technician 200 timmar. Undervisas bara på engelska. Undervisas inte i Europa.

NOLS Wilderness Medicine kurser är intensiva med 50% praktik och realistiska scenarier. Vårt kursmaterial täcker patient-undersökning, ryggradsskador, skallskador, sårskötsel, benbrott, allergier och mycket, mycket mer. Efter en kurs med oss får deltagare certifiering i svensk hjärt- och lungräddning och NOLS Wilderness Medicine internationella certifiering.

NOLS är en internationell organisation vars mål är att via expeditioner undervisa ledarskap, miljö och etik, expeditionsdynamik, sjukvård och tekniska färdigheter.  NOLS internationella högkvarter är i Lander, Wyoming, USA. NOLS finns i Alaska, Rocky Mountain, Pacific Northwest, Northeast, Southwest, Teton – alla områden i USA samt i Australien, Nya Zeeland, Östra Afrika, Indien, Mexiko, Chile, Kanada och Skandinavien. Vildmarken är vårt klassrum!

NOLS Wilderess Medicine är en internationell organisation som undervisar vildmarks sjukvård. Vi har undervisat 181,000 personer runt om i världen. Efter kursen får man en internationell certifiering som kan betyda mycket för de som söker skid- eller friluftsguidejobb utomlands. De flesta guide företag i USA, Kanada, Nya Zealand, Brasilien eller Chile kräver att man har en Wilderness First Responder certifiering. WFR-kurser erbjuds i Skandinavien ett par gånger per år.

Ingen tidigare erfarenhet krävs för att ta en NOLS Wilderness Medicine kurs. Det är våra instruktörers jobb att se till att du har kul medans du lär dig livsviktiga saker. Crossing Latitudes representerar NOLS Wilderness Medicine i Skandinavien. Vi står som värd för ungefär 20-25 NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser per år i Skandinavien, Europa och i USA. Vi har undervisat nästan 3000 personer i Skandinavien sedan vi startade år 2000. Om kursen är på svenska så är givetvis kurs-materialet också på svenska. Alla våra svenska instruktörer har gått NOLS Wilderness Medicine instruktörsutbildning och vi undervisar både i Skandinavien och i USA.

Vi lovar att du kommer ha kul medans du lär dig oumbärliga kunskaper! Under kursen kommer du att vara både “patient” och “sjukvårdare”. Vi sätter upp realistiska scenarier med fejkat blod. 50% praktik och realistiska scenarier utomhus – i vilket väder vi än har under kursen. 50% är lektion, demonstration och diskussioner – oftast inomhus i ett klassrum. Under kursens gång så varvar vi lektioner och scenarier.

NOLS Wilderness Medicine kurser är för alla som gillar friluftsliv. På våra kurser har vi klättrare, scoutledare, paddlare, friluftsentusiaster, seglare, svamp plockare, militärer … alla med friluftsintresse. Våra svenska instruktörer har undervisat kurser för bl.a. Friluftsfrämjandet, Gränslösa Guider, Svenska Scoutförbundet, Friskis & Svettis Stockholm, Horizont Kajak, STF Saltoluokta, Göta Ingenjörsregemente, Svenska Kryssarklubben, RealGymnasiet, RyssbyGymnasiet, Älvdalens Fjäll- och Äventyrsledare, Storumans Fjälledarlinje, Klarälvdalens Folkhögskola, Grimslövs Folkhögskola, Campus Are natur & turist, Sogndals Folkhögskola i Norge, The Castle Climbing Center i London, UK, American School in London, UK, Adventure Burren på Irland samt för the US Airforce i England och Tyskland.

 

De flesta Wilderness First Aid (WFA) kurserna är 2 till 4 dagar och undervisas på svenska. Kursmatrialet är det samma vare sig kursen är 20 timmar eller 40 timmar. Skillnaden är att på de längre kurserna har vi mer tid för frågor, diskussioner om ledarskap och gruppdynamik, längre scenarier samt en nattövning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Om du har en NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder certifiering så kan en Wilderness First Aid-kurser tas som återcertifiering.

Lektioner på en Wilderness First Aid kurs:
Hjärt- och lungräddning
Patientundersökning
Primär undersökning och akut behandling (L-ABCDE)
Sekundär undersökning, fortsatt behandling och omhändertagande (vitalparametrar och medicinsk historia)
Dokumentation
Evakueringsplaner & metoder
Ryggskador
Skallskador
Cirkulationssvikt
Sårskötsel
Infektioner och Brännskador
Muskel-, led- och skelettskador
Urledvridningar
Värmerelaterade tillstånd
Nedkylning och köldskador
Blixtnedslag
Höjdsjuka
Medicinska Medicinska situationer: Diabetis, Epilepsi, Akuta buksjukdomar, Hjärt- och Andningsrealaterade problem
Anafylaktisk chock
Första Hjälpenutrustning

En Wilderness Advanced First Aid kurs liger på 40 timmar. Denna kurstyp är lite ovanlig då de flesta NOLS Wilderness Medicine kurser i Skandinavien är antingen Wilderness First Aid kurser (WFA) på 20-30 timmar eller Wilderness First Responder kurser (WFR) på 80 timmar. Hjärt- och lungräddning är och ett nattscenarie är inkluderade i en WAFA kurs. För att få en Wilderness Advanced First Aid certifiering krävs att du klarar både ett skriftligt och ett praktiskt prov.  En deltagare som inte klarar proven får istället för en WAFA certifiering en Wilderness First Aid (WFA) certifiering. Flera utbildningscentra i Skandinavien erbjuder sina elever denna WAFA kurs.

En Wilderness First Responder kurs är 80 timmar lång. En WFR är öppen för alla som är intresserade av en fördjupning i vildmarksmedicin. Alla NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder kurser undervisas på engelska men oftast är en av instruktörerna svensk och kan hjälpa till med översättningar om så behövs. Man måste inte ha tagit en kort NOLS Wilderness Medicine kurs innan man tar en WFR-kurs.  På en WFR kurs så bor och äter vi ofta tillsammans. Vi har deltagare från olika länder så förvänta dig intressanta diskussioner. På en WFR kurs har vi också större scenarier och även en natt scenario. Ofta bjuder vi in folk utifrån som hjälper oss att vara “patienter”. Vi strävar efter att det ska bli så realistiskt som möjligt för dig som deltagare. NOLS Wilderness First Responder kursmaterial är internationellt erkänt och ofta ett krav för guider och instruktörer i andra länder.

Återcertifiering av en Wilderness First Responder: Om du har en Wilderness First Responder (WFR) certifiering så är den giltig i 2 år. Under dessa 2 år kan du kalla dig WFR. Om dina 2 år har gått ut dvs. du har passerat utgångsdatumet på ditt WFR certifierings-kort så kan du inte kalla dig en WFR längre. Du har dock ytterligare ett år på dig att återcertifiera. Om du inte återcertifierar inom detta “extra” år efter utgångsdatumet så förlorar du din WFR status.

Bästa sättet att återcertifiera är att ta en WFR-Refresher kurs (24 timmar). Om du har en WFR certifiering från NOLS Wilderness Medicine så kan du även återcertifiera genom att ta en kort Wilderness First Aid kurs (2-3 dagars kurs på svenska eller engelska). Vi rekommenderar dock en WFR-R eftersom du då tar en kurs med bara WFR’s. Man måste alltid ta ett skriftligt och ett praktiskt prov när man återcertifierar sin WFR.

Om du har en WFR certifiering från ett annat företag än NOLS Wilderness Medicine och vill återcertifiera med oss (WMA, SOLO, Remote Medical, Aerie eller annat företag) måste du ta en WFR-R kurs. Om du klarar det skriftliga och praktiska provet får du efteråt en NOLS Wilderness Medicine WFR certifiering. För mer information om återcertifiering kolla in NOLS Wilderness Medicine hemsida: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/

För mer information och detaljerade kursbeskrivningar kontakta någon av dessa personer:
Elias Sjöberg, 073-028 88 93 , elias_sjoberg@nols.edu
Lena Conlan,  070-670 11 53 , info@crossinglatitudes.com

 

Translate »